Vejlemuseerne -VejleKunstmuseum Kunst og Design

Kulturturisme skal fortælle historier på tværs

23.11.2022
© Vejlemuseerne
Photo: Vejlemuseerne

Kulturturisme i skuldersæsonen har et ekstra potentiale i de kvalitetsbevidste, voksne par, der sætter pris på at blive inspireret til nye oplevelser i høj kvalitet. I projektet Gentænk Kulturturismen samarbejder Destination Trekantområdet bl.a. med Designskolen Kolding om at udvikle ny

Det treårige projekt Gentænk Kulturturismen skal afdække og udvikle fælles temaer for kulturturismens attraktioner i Destination Trekantområdet. Målet er at få flere voksne par uden børn, til at feriere i området i skuldersæsonen.

”3000 års historie på 3 dage”.

Sådan lyder en af arbejdsoverskrifterne i projekt Gentænk, som efter et års fokuseret udviklingsarbejde er gået ind i det mere produktrettede spor. Og overskriften illustrerer glimrende den ide, som ligger bag projektet, der er støttet af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Ved at besøge de lokale museer, som er inddraget som partnere i projektet – Kongernes Jelling, Museum Kolding og Mark - Museet for en Ny Danmarkshistorie – kan turisterne følge et historisk spor fra jernalderen og frem til i dag. Det kræver blot, at når de har besøgt det ene museum – skal de have lyst til at besøge det næste.

Ved at tænke hele Destination Trekantområdets kulturturisme sammen, kan vi udvikle turismeprodukter, som går på tværs. Det kommer alle til gode og vil være til gavn for hele destinationen, forklarer Maibrit Thomsen, projektkoordinator hos Destination Trekantområdet.

Storytelling på tværs af destinationen

Gentænk definerer sin målgruppe som de voksne par, der tager på ferie i skuldersæsonen, hvor der er bedre tid til at fordybe sig i et langsomt tempo. Denne type turister sætter pris på at blive inspireret og få nogle originale forslag til, hvordan de skal bruge deres feriedage.

Den fjerde partner i projektet er Designskolen Kolding, som har faciliteret en del processer i samarbejde med to eksterne konsulenter fra Adventure Lab og InnovationLab.

Vi har arbejdet med, hvordan vi kan blive bedre til en storytelling, som går på tværs af attraktionerne, og vi er på vej ind i en fase, hvor vi kan afprøve forskellige koncepter, siger Maibrit Thomsen.

Dette følger en trend i tiden, hvor fordybelse og indlevelse sker i bevægelser på tværs af lokationer, siger Sune Gudiksen, ansvarlig for forskningsprogram Leg, oplevelse og læring i museumsformidling ved Designskolen Kolding.

Det svarer lidt til at man i stedet for en helaftensfilm ser det som sammenhængende TV-episoder på tværs af attraktionerne. Både ved at skabe og bruge de oplagte historisk links, og samtidig ved skabe vedvarende og vedholdende formidling gennem storytelling, som gæsterne kan påvirke, siger Sune Gudiksen.

Ud over arbejdsoverskriften i artiklens indledning er der blevet arbejdet konkret med et produkt, som kaldes "I kongernes fodspor". Desuden har man taget hul på udviklingen af yderligere to temaer med arbejdstitler ”Tragedier” og ”Omvæltninger”, som går på tværs mellem attraktionerne.

Målsætningen er, at vi når op på 10 forskellige produkter. For at få hul på de næste i serien vil vi bl.a. involvere vores erfa-partnere i processen omkring temaernes udfoldelse og pakketering, så vi får nogle rigtig stærke og sammentømrede produkter siger Maibrit Thomsen.

Vigtig service til særlige gæster

 I Kongernes Jelling er museumschef Morten Teilmann-Jørgensen fuld af lovord for potentialet i Gentænk.

Vi udvikler en fantastisk service til vores gæster; nemlig at sende dem godt ud ad døren med inspiration til nye oplevelser i området. Den service bliver utroligt vigtig i fremtiden, siger Teilmann-Jørgensen.

Vi har faktisk enormt meget at byde på her i området, og det er positivt, jo flere der kender til dem. For os aktører er det også positivt at lære folk fra de andre attraktioner at kende – og at lære de andres tilbud bedre at kende. Jeg er meget spændt på at se de pakke-tilbud, som skal udvikles i forbindelse med dette projekt, siger Morgen Teilmann-Jørgensen.

Vi har faktisk enormt meget at byde på her i området, og det er positivt, jo flere der kender til dem. For os aktører er det også positivt at lære folk fra de andre attraktioner at kende – og at lære de andres tilbud bedre at kende. Jeg er meget spændt på at se de pakke-tilbud, som skal udvikles i forbindelse med dette projekt, siger Morgen Teilmann-Jørgensen.

Projektet er støttet med midler fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse